Huono tasapaino voi johtaa kaatumisiin ja sitä kautta hankaliin loukkaantumisiin. Tasapainon harjoittelua voi suositella kaikenikäisille, mutta erityisesti ikääntyvä väestö hyötyy huonon tasapainon korjaamisesta.
Tasapainon hallinta saattaa heikentyä loukkaantumisten myötä. Esimerkiksi heikosti kuntoutetut nivelside vammat nilkassa tai polvessa voivat heikentää alaraajan asentotuntoa (proprioseptiikka), ja näin johtaa huonoon tasapainon hallintaan.
Jos epäilet, että heikko tasapaino saattaa johtua aikaisemmasta loukkaantumisesta kannattaa ottaa yhteys jalkaterapeuttiin Helsingissä tai Tampereella.
Tasapaino strategiat
Homo sapiensilla on vahva pyrkimys pysyä pystyssä. Siksi ihminen kehittänyt useita strategioita tasapainon ylläpitoon kahdella jalalla. 1. Nilkka strategia 2. Lonkka strategia 3. Askeleen ottamis strategia Nilkka on ensimmäinen nivel joka otetaan käyttöön tasapainon ylläpitoon. Nilkka strategia on käytössä paikallaan seistessä ja kassajonossa seisovat ihmiset huojuvatkin edestakaisin käyttäen nilkkastrategiaa. Myös jalkaterän rooli on huomattava, ja ilman sukkaa nähdäänkin jalkaterän jänteiden ja lihasten hyppivän. Lonkka strategia otetaan käyttöön heti kun nilkkastrategia ei riitää, mutta horjahtaminen on vielä vältettävissä. Lonkan avulla tasapainon hallinta on myös moniuloitteisempaa, sillä sen avulla keho pystyy korjaamaan monen suuntaisia horjahduksia. Lonkat taivuttavat ylävartaloa poispäin lantiosta, jotta kehon painopiste pysyy keskellä. Esimerkiksi surffaus tai slack-line. Askeleen ottamis strategian käynnistyminen vaatii jo isomman horjahduksen. Tällöin kehonpainopiste on siirtynyt niin rajusti että kehonasento vaatii uudelleen järjestäytymisen. Kaikesta huolimatta, kaatuminen on estetty joten tilanne on pelastettu. Tönäisy tai muu vastaava ulkoinen kontakti usein johtaa tasapainon menetykseen askeleen ottamiseen.
Yhden jalan tasapaino testi
Yhden jalan tasapaino testi on helppo toteuttaa vaikka itse itselleen vaikka kuvaamalla videon kännykkään.
Vaikeudet yhden jalan tasapainotestissä on yhteydessä kaatumisriskiin ikäihmisillä, mutta sopii kaiken ikäisille. Erityisen riskialtista kaatuminen on ihmisillä joilla on todettu osteoporoosi. Lue lisää täältä. 40% kävelysyklistä on yhdellä jalalla, kuten myös iso osa portaita liikkuessa. Näissä dynaamisissa liikkeissä tasapainon hallinta on vastaava kuin yhden jalan tasapaino testissä. Ja erityisesti jos staattisen tasapainon hallinnassa on haasteita, voi olettaa myös dynaamisen tasapainon puutteita.
Testaa tasapainosi
Nosta jalka ilmaan reisi noin vaakatasoon, ja pidä katse suoraan eteenpäin. Arvioi, saatko pidettyä tasapainon ilman seuraavia kompensaatiota: Onko hengitys normaali? Heikko keskivartalon kontrolli yleensä näkyy vaikeutena hengittää rennosti tai hengityksen pidätyksenä testin aikana. Ovat varpaat rentoina? Varpaiden puristuminen alustaan voi johtua heikosta voimasta/hallinnasta jalkaterässä, mutta myös ison pakaralihaksen heikkous näkyy samoin.
"Tiesitkö, että heikko tasapaino lisää varpaiden kipristelyä joka saattaa johtaa vasaravarpaiden muodostumiseen?" - Sami Pesto, jalkaterapeutti
Lue lisää vasaravarpaista täältä.
Pysyykö lantio suorassa? Mikäli lantio kippaa sivusuunnassa, saattaa se kertoa heikosta voimasta tukijalan lonkan loitontajissa (Trendenburg sign) tai vastapuolen kylkilihaksissa (quadratus lunborum). Pysyykö jalan linjaus? Suora linjaus jalkaterän keskeltä polvilumpion kautta lonkan eteen kertoo hyvästä alavartalon hallinnasta. Mikäli polvi poikkeaa linjasta, säären rotaatio korostuu, jalkaterän kaari painuu alas tai on paljon huojumista, hallinta on heikko tai heikkoutta on lantion ja/tai jalkaterän lihaksissa. Pysyykö reisi vaakatasossa ja selkä suorana? Ylös nostetun jalan lonkka on koukistettuna, jolloin lonkan koukistajat toimivat voimakkaasti. Mikäli jalkaa ei saada helposti nostettua vaakatasoon tai sen pitäminen on haastavaa, voi se johtua heikosta voimasta lonkankoukistajissa tai keskivartalon lihaksissa. Kun jalkaa nostetaan ylös tulisi selän asento pysyä lähes muuttumattomana. Heikko lantion hallinta näkyy selän pyöristymisenä jalkaa nostaessa ja/tai selän notkon korostumisena reiden vaakatasossa pidon aikana. Saatko pidettyä tasapainon silmät auki? Entä kiinni? Terveillä ihmisillä vaatimus testin läpäisyyn on 40 sekuntia silmät auki ja 20 sekuntia silmät kiinni ilman tasapainoin menettämistä tai edellä mainuttuja kompensaatioita. Yli 60 sekunnin pito silmät auki on tavoitteellista kaikille iästä riippumatta. Varsinkin silmät kiinni testatessa kannattaa testi suorittaa lähellä seinää tai pitää tukea käsien ulottuu jotta kaatuessa on mahdollista hakea tukea tarvittaessa.
Tasapainon harjoittaminen
Mikäli tasapainossa on kehitettävää on tasapainoa kehittäviä harjoitteita kannattavaa tehdä mahdollisimman usein. Päivittäin, erilaisiin arjenaskareisiin on helppo liittää tasapainoharjoittelua.
Esimerkiksi tiskaaminen tai hampaiden harjaus yhdellä jalalla kehittää tasapainoa huomaamatta, tai sitten tiskit ja hampaat jäävät likaisiksi. Myös mm. metsässä kävely tai muulla epätasaisella alustalla kävely haastaa tasapainoa.
Useasti tasapaino paranee jo kun vaihtaa tavalliset tukevat ja iskuavaimentavat kengät paljasjalkakenkiin. Niiden aloittaminen on kuitenkin tehtävä rauhallisesti, jottei muut kudosrakenteet ylirasitu.
Tasapaino vaatii myös voimaa, ja varsinkin ikääntyvä väestö hyötyy voimaharjoittelusta arjen toimintakyvyn kannalta. Lue lisää ikääntyneiden voimaharjoittelusta täältä.
Kysy lisää jalkaterapeutiltasi info@jalkapaiva.fi tai tsekkaa tiimimme https://www.jalkapaiva.fi/jalkaterapeutit
Comments