Nilkan etuosan kivun taustalla saatta olla niin kutsutta "jalkapalloilijan nilkka" eli Anteriorinen tibiotalaarinen impingementti (ATI). Vapaakäännös latinan-kielisestä termistä olisi "Nilkan etuosan pinnetila", joka kuvaa hyvin nilkan luiden joutuvan pinteeseen toistuvien puristusten ja kontaktien seurauksena.
Anteriorinen tibiotalaarinen impingementti (ATI), aiheutuu nilkan toistuvien voimakkaiden ojennusten (kuten jalkapallossa rintapotku, baletti-tanssi) tai koukistusten (esim hypystä alastullessa hallitsematon nilkan koukistuminen) seurauksena. Vaiva voi syntyä myös nilkan nyrjähdysten jälkeen tai kestävyysjuoksussa, jossa nilkan etuosan rakenteet altistuva paineelle usein tuhansien juoksu askelten seurauksena.

Rajusti ojentuessaan nilkan etuosan tukirakenteet venyttyvät ja repeytyvät, kun taas koukistussuunnan vammamekanismi liittyy telaluun ja sääriluun yhteen puristumiseen. Toistuva ärsytys johtaa ennen pitkää luupikkimuodostukkseen nilkan etuosalla (telaluun kärkeen ja/tai sääriluun etuosalle).
Kipu nilkan etuosalla voi vaivata kävellessä
Nilkan etuosan kipu alkaa asteittain. Alkuun nilkan etuosan alue kipuilee vain urheilussa, mutta luupiikki ärsyyntyy herkästi jatkossa pienistäkin luukontakteista. Kipu on terävää, iskevää ja saattaa säteillä nilkan edestä sääreen tai jalkaterään, ja tuntuu erityisesti nilkan ääriasennoissa.
Kipu nilkan etuosalla vaivaa yleensä liikkeissä joissa nilkkaa koukistetaan tai ojennetaan lähelle ääriasentoa, kuten syväkyykky tai erilaiset potkaisut. On myös mahdollista, että nilkan eteen ilmaantuu kipua kävelyssä. Jos nilkka kipeytyy ja samalla nilkassa on havaittavissa lukkiutumisoireta, kannattaa ottaa yhteyttä osaavaan jalkaterapeuttiin.

Nilkan etuosan kipu: tutkiminen on ensiaskel
Vaiva todetaan kliinisesti testaamalla ja varmistetaan nilkan röntgen-kuvalla. Nilkan liikkeet liikkuvuuden ääriasennoissa ovat usein rajoittuneet ja liikettä rivakasti toistaessa myös aiheuttavat kipua nilkan eteen.
Jäykkä nilkka voi johtaa myös muihin vaivoihin, kuten nilkan nyrjähdykseen tai plantaarifaskiittiin, rajoittaa kehon iskunvaimennusta ja lisätä polvikipujen riskiä.
Nilkan etuosan kipua voidaan hoitaa kunhan sen syyt on tutkittu ensin tarkasti, sillä nivelsidevammat tai jännetupin tulehdus tuottavat myös kipua nilkan etuosalla.
Nilkan etuosan kivun hoito
Usein nilkan hallinnan ja erityisesti pohkeen eksentrisen voima vahvistaminen on hyödyllistä. Myös nilkan ojennussuunnan liikkuvuuden lisäys auttaa. Ylemmän nilkkanivelen mobilisaation avulla voidaan palauttaa osaa rajoittuneesta liikkeestä. Nilkan mobilisaatiota voidaan tehdä itse esimerkiksi kuminauhan avulla tai jalkaterapeutti voi mobilisoinnin avulla saada nilkkaan lisää liikkuvuutta.
Kipua tuottavien liikkeiden pois jättäminen on tärkeää, kudosten rauhoittamiseksi, ja niihin paluu tulee tehdä maltillisesti. Juoksussa on tärkeää huomioida juoksuvolyymin lisäksi mm. ala- ja ylämäkien tuoma intesiteetin kasvu ja samalla haastavammat asennot nilkalle. Jalkapallossa tai muissa lajeissa joissa potkut ovat keskeinen osa lajia, on tärkeää annostella potkuja niin, ettei nilkan etuosa kipeydy.
Mikäli luupiikki rajoittaa merkittävästi nilkan liikkuvuutta, on operaatiota harkittava, mutta vasta kun kuntoutus on suoritettu laadukkaasti ja todettu riittämättömästi. Tällöin nilkan etuosalla on myös todettu röntgenkuvalla selvä luupiikki.
Lähteet:
Lavery ym. 2016, Peltokallio 2003
Comments