top of page
  • Writer's pictureSami Pesto

Nilkan etuosan kipu - vaivaa palloilijaa, juoksijaa ja tanssijaa

Päivitetty: 21. maalisk. 2023

Nilkan etuosan kivun taustalla saatta olla niin kutsutta "jalkapalloilijan nilkka" eli Anteriorinen tibiotalaarinen impingementti (ATI). Vapaakäännös latinan-kielisestä termistä olisi "Nilkan etuosan pinnetila", joka kuvaa hyvin nilkan luiden joutuvan pinteeseen toistuvien puristusten ja kontaktien seurauksena.


Anteriorinen tibiotalaarinen impingementti (ATI), aiheutuu nilkan toistuvien voimakkaiden ojennusten (kuten jalkapallossa rintapotku, baletti-tanssi) tai koukistusten (esim hypystä alastullessa hallitsematon nilkan koukistuminen) seurauksena. Vaiva voi syntyä myös nilkan nyrjähdysten jälkeen tai kestävyysjuoksussa, jossa nilkan etuosan rakenteet altitstuva paineelle usein tuhansien juoksu askelten seurauksena.


Nilkan etuosan kipu voi ilmaantua rajussa potkuliikkeesä
Nilkan etuosan kipu voi ilmaantua rajussa potkuliikkeesä

Rajusti ojentuessaan nilkan etuosan tukirakenteet venyttyvät ja repeytyvät, kun taas koukistussuunnan vammamekanismi liittyy telaluun ja sääriluun yhteen puristumiseen. Toistuva ärsytys johtaa ennen pitkää luupikkimuodukseen nilkan etuosalla (telaluun kärkeen ja/tai sääriluun etuosalle).Kipu nilkan etuosalla voi vaivata kävellessä


Nilkan etuosan kipuilu alkaa asteittain. Alkuun nilkan etuosan alue kipuilee vain urheilussa, mutta luupiikki ärsyyntyy herkästi jatkossa pienistäkin luukontakteista. Kipu on terävää, iskevää ja saattaa säteillä nilkan edestä sääreen tai jalkaterään, ja tuntuu erityisesti nilkan ääriasennoissa.


Kipu nilkan etuosalla vaivaa yleensä liikkeissä joissa nilkkaa koukistetaan tai ojennetaan lähelle ääriasentoa, kuten syväkyykky tai erilaiset potkaisut. On myös mahdollista, että nilkkan eteen ilmaantuu kipua kävelyssä. Jos nilkka kipeytyy ja samalla nilkassa on havaittavissa lukkiutumisoireta, kannattaa ottaa yhteyttä osaavaan jalkaterapeuttiin. --> Täältä teet maksuttoman konsultaatio pyynnön tai otat yhteyttä.

Nilkan etuosan kipua voidaan hoitaa ja tutkia jalkaterapeutin vastaanotolla
Nilkan etuosan kipua voidaan hoitaa ja tutkia jalkaterapeutin vastaanotolla

Nilkan etusosan kivun tutkiminen


Vaiva todetaan kliinisesti testaamalla ja varmistetaan nilkan röntgen-kuvalla. Nilkan liikkeet liikkuvuuden äärisennoissa ovat usein rajoittuneet ja liikettä rivakasti toistaessa myös aiheuttavat kipua nilkan eteen.


Nilkan etuosan kipua voidaan hoitaa kunhan sen syyt on tutkittu ensin tarkasti, sillä nivelsidevammat tai jännetupin tulehdus tuottavat myös kipua nilkan etuosalla.


Nilkan etuosan kivun hoito


Usein nilkan hallinan ja erityisesti pohkeen eksentrisen voima vahvistaminen on hyödyllistä. Myös nilkan ojennussuunnan liikkuvuden lisäys auttaa. Ylemmän nilkkanivelen mobilisaation avulla voidaan palauttaa osaa rajoittuneesta liikkeestä. Nilkan mobilisaatiota voidaan tehdä itse esimerkiksi kuminauhan avulla tai jalkaterapeutti voi mobilisoinnin avulla saada nilkkaan lisää liikkuvuutta.


Kipua tuottavien liikeiden pois jättäminen on tärkeää, kudosten rauhoittamiseksi, ja niihin paluu tulee tehdä maltillisesti. Juoksussa on tärkeää huomioida juoksuvolyymin lisäksi mm. ala- ja ylämäkien tuoma intesiteetin kasvu ja samalla haastavammat asennot nilkalle. Jalkapallossa tai muissa lajeissa joissa potkut ovat keskeinen osa lajia, on tärkeää annostella potkuja niin, ettei nilkan etuosa kipeydy.


Mikäli luupiikki rajoittaa merkittävästi nilkan liikkuvuutta, on operaatiota harkittava, mutta vasta kun kuntoutus on suoritettu laadukkaasti ja todettu riittämättömästi. Tällöin nilkan etuosalla on myös todettu röntgenkuvalla selvä luupiikki.


Lähteet:

Lavery ym. 2016, Peltokallio 2003


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page