google-site-verification=b698mXkt6uDKKSiFS4alW1dbb719GKu3OWvAEphfik8
top of page
  • Writer's pictureSami Pesto

Hoida akillesjänteen tulehdus ja vältä repeämä

Päivitetty: 21. maalisk. 2023

Akillesjänne on kehon kookkain ja yksi tärkeimmistä jänteistä. Akillesjänne yhdistää kaksoiskantalihaksen (gastrocnemius) ja leveän kantalihaksen (soleus) kantapään takaosaan. Lähellä polvitaivetta lihakset ovat erotettavissa, mutta sulautuvat asteittain yhteiseksi akillesjänteeksi samalla kiertyen spiraalimaisesti neljänneskierroksen verran. Tämä pohkeen lihasjännekompeksi (m. triceps surae) ylittää polvinivelen sekä alemman- ja ylemmän nilkkanivelen näiden takapuolella. Pohkeet osallistuvat polven koukistukseen (vain gastrocnemius), ja vastaavat nilkan ojennuksesta (gastrocnemius ja soleus yhdessä). Polven ollessa koukistettuna soleuksen rooli kasvaa, ja se toimiikin jalan iskunvaimennus lihaksena, mm. juostessa tai hypätessä.


Täytä maksuton konsultaatiopyyntö, jos sinulla on pohje tai akilles-kipuja.

Akillesjänteen kiinnityskohta kantaluussa ohjaa nilkan ojennuksen yhteydessä myös alempaa nilkkaniveltä inversioon. Iskuttaessa akilles jarruttaa pronaatio-liikettä ja näin akillsjäneen rooli iskunvaimentimena korostuu. Akillesjänteen vetolujuus lisääntyy 30- ikävuoteen saakka, mutta alkaa vähitellen heiketä tämän jälkeen. Erityisesti verenkierron heikkenemistä pidetään syynä haurastumiseen, heikoimman kohdan paikallistuen akillesjänteessä 2-6cm kantaluusta ylöspäin. Akillesjänteen repeämä tuo mukanaan erityisen vaikean toiminnallisen haasteen.


"Onneksi varasin ajan jalkaterapeutille, sillä uskon kuntoutuksen avulla välttäneeni akilles-jänteeni repeämän. Nyt pystyn treenaamaan ilman akilles-kipuja ja otin uudeksi tavoitteeksi maratonin! Huikeaa! -"Pera", 46v, myyntijohtaja


Akillesjänne repeää usein yllättävän pienestä, mutta taustalla on usein tulehdus ja jänteen haurastuminen.
Akillesjänne repeää usein yllättävän pienestä, mutta taustalla on usein tulehdus ja jänteen haurastuminen.


Näin vältät akillesjänteen repeämän: 1️⃣Huomioi riskitekijät. Korkea ikä, mies sukupuoli, raju suunnanmuutos liikunta (mm sulkapallo, lentopallo), ylipaino ja tiettyjen lääkkeiden käyttö (esim kortisoni) näyttäisi lisäävän riskiä akillesjänteen totaali repeämälle. 2️⃣Älä rasita tulehtunutta jännettä. Yksi selvästi ehkäistävissä oleva tekijä on pitkään jatkunut akillestulehdus (tendiniitti). Tulehtuneen akilleksen vetolujuus tippuu merkittävästi verratuna terveeseen. Akillesjänteen tulehdus on hoidettavissa, usein melko pienillä muutoksilla. 3️⃣Vältä kuormituspiikkejä. Akillesrepeämät ovat suhteettoman yleisiä puulaaki fudiksessa ja harrasteporukoissa. Syy on lähinnä rasituksen piikkaaminen, kun treenimäärät kokonaisuudessaan viikkotasolla ovat pieniä, yksittäisen treenikerran vaikutus voi olla ylikuormittava. Rasituksen jakaminen pienempiin osiin viikkotasolla on tärkeää.


4️⃣ Varmista riittävä lihasvoima

Pohkeen lihasvoima ei ole nykyihmiselle itsestään selvyys, kun liikumme tuotuissa pehmeissä kengissä tasaisilla alustoilla. Mikäli pohkeen lihakset ovat heikot, suhteessa niiden kuormitukseen, alkaa akillejänne kipuilla. Varsinkin jarrutavan (eksentrinen) lihasvoiman lisääminen suojelee akillesjännettä.5️⃣Lisää nilkan liikuvuutta.

Usein akillesjänteet tuntuvat kireiltä ja kireät pohkeet vaativat jatkuvaa venyttelyä. Tämä on osa suojareaktiota, jossa pohje ja akillesjänne ovat käyttämättömyyttään heikot tietyillä nivelkulmilla, eikä hermosti siksi salli niiden venyä niin pitkälle. Hoitona akillesjänteen venyttelyn vaikutus on hyvin lyhyt aikainen. Jarruttava voimaharjoittelu lisää samalla liikkuvuutta ja voimaa näille heikoille nivelkulmille, ja näin poistaa akillesjänteen kireys ongelman.


Jalkaterapeutit apunasi Helsingissä ja Tampereella.

Lähteet mm. Egger ym. 2017, Wise ym. 2012

Akillesjänteen tulehdus voi johtaa akillesjänteen repeämään
Akillesjänteen tulehdus voi johtaa akillesjänteen repeämään

3 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

3 comentários


Convidado:
02 de nov. de 2023

No nyt se akilles-jänne sitten poikkesi. Ilma mitään varoituksia. Voimaa on treenattu, eikä mitään erikoisempaa kuormituspiikkiä ja ikää vasta 30. toki laji oli vauhdikas sulkis, mutta silti. Mitä mieltä, leikkaus vai kipsaus?

Curtir
Convidado:
21 de nov. de 2023
Respondendo a

Kiitti! Päädyttiin hoitamaan kipsillä. Kuntoutusta kohti. Kiitos hyvistä kirjoituksista.

Curtir
bottom of page