top of page
  • Writer's pictureSami Pesto

Polttava tai vihlova kipu kantapäässä, voi johtua tarsaalitunnelioireyhtymästä

Päivitetty: 21. maalisk. 2023

Tarsaalitunnelioireyhtymä on melko harvinainen vaiva, ja usein alidiagnosoitu. Se saattaa olla hankala erottaa mm. plantaarifaskiitista sillä kipu alue kantapäässä on hyvin vastaava.


Tarsaalitunnelioireyhtymäksi kutsutaan takimmaisen säärihermon (nervus tibialis posterior) puristustilaa. Säärihermo kulkee yhdessä varpaiden pitkien koukistaja lihasten- ja takimmaisen säärilihaksen jänteiden, sekä verisuonten kanssa samassa kanavassa (tarsaalitunneli).


Säärihermo jakautuu tarsaalitunnelin jälkeen kantapään sisäsivulle ja jalkapohjaan. Päässääntöisesti se vastaa kantapään sisäsivun pintatunnosta.


Tarsaalitunnelin ahtauma aiheuttaa polttavaa tai vihlovaa hermokipua jalkaterän sisäsivulle, kantapäähän ja jalkapohjaan. Kantapään puutuminen on myös tavallista.


Tuttuja oireita? Kysy lisää jalkaterapeutiltamme, ja täytä maksuton konsultaatio pyyntö täältä.

Kantapään hermokipu on vihlovaa ja polttavaa
Kantapään hermokipu on vihlovaa ja polttavaa

Millaista on hermokipu kantapäässä?

Kantapään hermokivut ovat voimakkaimpia kävellessä, pitkään seisottaessa ja kovassa rasituksessa, kuten juostessa. Toisin kuin plantaarifaskiitissa, lepokipu tai yökipu kantapäässä on yleistä. Myös kantapään puutuminen erottaa säärihermon puristuksen plantaarifaskiitista.


Säären sisäsyrjän (tarsaalitunnelin) koputtelu yleensä aiheuttaa kantapäähän hermokipuilua, mikä toimii erotusdiagnoosina.


Usein taustalla on vamma kuten nilkan nyrjähdys tai nilkka murtuma. Myös jalkaterän tai kantapään virheasento tai toimintahäiriö voi johtaa hermon pinnetilaan.


Leikkausarvet ja paikallinen turvotus kantapään tai säären alueella ovat myös mahdollisia syitä. Kantapään murtumat tai tietyt sairaudet voivat lisätä hermopinteet syntymisen riskiä.


Säärihermon haara saattaa joutua pinteeseen kantapään lähelle kiinnittyvän isovarpaan loitontaja lihaksen liikakasvun myötä. Kipu on paikallisesti kantapäässä, kyseisen hermon haaran alueella. Muun muassa suunnistajilla ja ultramatkojen juoksijoilla on kantapään rasitus niin suurta, voi vaiva esiintyä tästä syystä.


Kantapään hermopinteen hoito


Kantapään hermokivun kuntoutuksessa on monia vaihtoehtoja, eikä tutkimustieto ole yhtä mieltä niiden tehokkuudesta. Yksilöllisesti suunniteltu terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen terapia ja kuormituksen hallinta ovat avainasemassa.


Leikkaus- ja injektiohoito ovat myös vaihtoehtoja, mutta niitä tulee aina harkita vasta kun kuntoutusta ollaan todettu riittämättömäksi vaihtoehdoksi.


Jalkaterapeuttimme ottavat vastaan Helsingissä ja Tampereella.


Lähteet:

Mm. Duodecim, terveskirjasto.

Doneddu ym. 2017, Ahmad ym. 2012.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page