Liikkumisen suositus arjen aktiivisuuden tukena
- Sami Pesto
- 7 päivää sitten
- 2 min käytetty lukemiseen
Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille julkaistiin lokakuussa 2019, ja hieman tämän jälkeen julkaistiin myös ikäihmisille (65v+) oma ja soveltavat viikoittaiset liikkumisen suositukset aikuiselle, joiden liikkuminen on vaikeutunut.
Ohessa ensimmäiseksi mainitun suosituksen keskeiset viestit.

Liikkumisen suositus aikuisille - per viikko
❤️Sydämen sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2 t 30 min viikossa tai rasittavaa liikkumista 1 t 15 min viikossa
💪Lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa.
⏰Muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät.
✅Kaikki liike lasketaan. Kevytkin liikuskelu tuo terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuvilla
🚶♂️Arki tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen.
💻Tauota myös paikallaanoloa aina kun voit.
🤸Liiku omalla tavallasi. Joka päivä.
Liikkumisen suositus, muutos hyvään suuntaan
Liikkumisen suositus on siis muuttunut nykytutkimustiedon havaittua, että hyvin pienelläkin päivittäisellä liikuskelulla, saadaan aikaan terveyshyötyjä, erityisesti jos ihminen on huono kuntoinen tai liikkuu hyvin vähän.
"Riittääkö 10000 askelta päivässä?" lue lisää blogista
Valtakunnallinen liikkumissuositus painottaa kevyen liikuskelun merkitystä arjessa jota suositellaan tehtäväksi mahdollisimman paljon. Myös taukoja paikallaanoloon kannattaa pyrkiä ottamaan aina kun voi.
Myös riittävä unen saanti löytyy suosituksesta. Jopa koko pyramidin pohjalta. Onhan uni palautumisen perusta ja terveysvaikutukset kiistattomat. Unta ja nukahtamista kannattaakin pitää arvossa ja huoltaa hyvin. Erityisesti jos liikkuu paljon, uni on varsinaista dopingia.
Rasittavan liikkumisen (1t 15min/vk) tai reippaan liikkumisen (2t 30min /vk) väliltä voi valita. Tai yhdistellä mielensä mukaan.
Pyramidin kärjestä löytyy lihaskuntoa ja liikehallintaa haastavaa liikuntaa, jota suositellaan kahdesti viikossa. Tässä eroaa 65+ ikäisten suositus, jossa kehotetaan haastamaan lihasvoimaa, tasapainoa ja/tai notkeutta kahdesti viikossa.
Voimaharjoittelun sisältö riippuu toki taustasta ja iästä. Ikääntyneelle voimaharjoittelu on hieman erilaista kuin esimerkiksi maraton juoksijalle.
Täyttyykö liikkumissuositus sun osalta? Vai tuleeko hiki jo lukiessa?

Lähde ja kuva:
Ukk-instituutti
ps. Nykyään puhutaan LIIKKUMISsuosituksta, ei LIIKUNTAsuosituksesta, joka mielestäni on onkin kuvaavampi termi.
Comments