google-site-verification=b698mXkt6uDKKSiFS4alW1dbb719GKu3OWvAEphfik8
top of page
  • Writer's pictureSami Pesto

Mitä hyötyä on kävelystä? Kävelyn terveyshyödyt listattuna

Kävelyn terveyshyödyt tulevat säännöllisyydestä, ei pelkästään askelmäärästä


Optimaalista kävelymäärää on vaikea sanoa, mutta terveyshyötyjä voi saada pienilläkin kävelymäärän nostamisella ja säännöllisellä kävelemisellä omassa arjessa. Kävely on huikea tapa lisätä omaan elämään terveyttä ja mielekkyyttä, jopa usein täysin huomaamatta. Kävelyä voi harrastaa työmatkalla, puhelinpalaverissa, koiralenkillä tai melkein missä vain - terveyshyödyt saa aina.


Alla listattuna kävelystä saatavia terveyshyötyjä, kommentoi alle, mikä oli sinun mielestäsi tärkein, vai puutuiko jokin?


Kävelyn terveyshyödyt ovat kiistattomat.
Kävelyn terveyshyödyt ovat kiistattomat.

Kävelyn avulla lisää terveitä elinvuosia


Fyysisen aktiivisuuden nostaminen alentaa verenpainetta, vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Inaktiiviset aikuiset menettävät 3-8% lihasmassastaan yhden vuosikymmenen aikana. Ja myös lihasmassankato on yhteydessä ennenaikaisenkuolemanriskin nousuun. Kävely onkin varmasti helpoin tapa lisätä terveitä elinvuosiaan. Huikea hyöty, vain kävelylenkistä!


Pidä yllä voimaa ja luuntiehyttä kävellen


Luukudos uusiutuu jatkuvasti ja 30 vuotiaaksi asti luun muodostuminen on vilkkaampaa kuin sen hajoaminen,  jonka jälkeen luun lujuus alkaa hiljalleen heiketä meillä kaikilla. Säännöllinen liikunta ja voimanylläpito on avainasemassa luukadon (osteoporoosin) ennaltaehkäisyssä. Kävely on monesti liikuntamuoto jota voidaan jatkaa "hautaan asti" vaikka monet muut liikuntamuodot, olisivatkin hankalia toteuttaa. Reipas kävely pitää yllä myös voimaa tiettyyn pisteeseen asti, varsinkin ikäihmisillä olisi tärkeä päästä kävelemään päivittäin.


Kävelytä parempaa unta - hyötyä pitkällä aikavälillä


Kävelylenkille on paras lähteä, kun aurinko paistaa ja ulkona on hyvä ilma. Auringon vaikutus on virkistävä, mutta luvassa on vielä lisää terveyshyötyjä. Keskellä päivää saatu auringon valo ajastaa uudelleen kehomme sisäistä vuorokausirytmiä (sirkadiaaninen rytmi), jolloin uni tulee helpommin illalla ja unenlaatu paranee. Lisääntyneen virkeyden ja jaksamisen sekä paremman unen ja mielialan huomaa jo parissa viikossa. Laajemmat terveyshyödyt sitten aikanaan.


Vältä kuormituspiikit ja ylirasitustila ylläpitämällä kävelymäärä


Kävely pitää yllä jalkojen kuormitusta jolloin kuormituspiikit ovat harvinaisempia, jos esimerkiksi aloitat juoksuharrastusta tai lomareissulla kävelyn määrä lisääntyy yllättäen. Kuormituspiikit johtavat usein jalkakipuihin, kuten plantaarifaskiittiin. Kun askelmäärä on valmiiksi korkealla, ei rasitustaso heilahda niin radikaalisti, vaikka innostuisikin liikkumaan enemmän. Kävelyä on helppo pitää yllä kiireenkin keskellä, vaikka muu liikunta jäisikin vähemmälle. Näin kävelystä hyötyvät myös aktiivisemmatkin liikkujat.Sauvakävelystä terveyshyötyjä !
Kävelystä voi saada terveyshyötyjä monella tapaa!

Kävelystä hyötyä selkäkivun hoidossa


Kävely on myös selälle terveysliikuntaa. Kävelyn on huomattu edesauttavan välilevyjen terveyttä ja näin ehkäisevän selkäkipuja. Kevyt kierto ja pumppaava liike askeltaessa ovat omiaan helpottamaan selkäjumeja, hyödyt nähdään varsinkin paljon istuvilla tai työssään seisovilla ihmisillä. Mikäli selkä on hyvin heikko, voi kävely toimia alkuvaiheen vahvistuksena. Tällöin voisi suositella sauvakävelyä, jolloin ylävartaloon saa kiertoliikettä vielä lisää.


Helpotusta terveelliseen painonhallintaan kävelyllä


Säännöllinen reipas kävely parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa ja auttaa myös painonhallinnassa. Kun kävelystä muodostuu tapa, tulee siitä merkittävämpi osa energian kulutusta. Arjessaan aktiivisen ihmisen on helpompi pitää painonnousu kurissa ja hyötyä saadaan painonpudotuksenkin aikana. Kävelyn tuoma energian kulutuksen lisä on ihan toivottavaa itsekullekkin, puhumattaankaan muista terveyshyödyistä.


Kävelyn myötä löytyy mukava harrastus, vaikka porukassa


Monesti kävelyn terveyshyödyt jäävät saamatta, kun kävely on tylsää ja hidasta. Mutta kävelystä on myös hikiliikunnaksi. Ja kävelyporukassa juttu luistaa ja aika lentää. Useimmat ihmiset pystyvät peruskestävyys alueella eli aerobisen kynnyksen alapuolella, vaikka he kävelisivät kuinka nopeasti tahansa. Kävely onkin turvallinen ja tehokas tapa kestävyysharjoittelulle, ja peruskestävyys alueella "pitäisi pystyä puhumaan puuskuttamatta". Peruskestävyys alueella myös rasvanpoltto on tehokkainta.


Kävely, helpoin tapa lisätä peruskestävyysharjoittelua arkeen


Useimmilla vauhdikaskin kävely on silti matalatehoista peruskestävyysharjoittelua, ja näin mahdollistaa pitkienkin matkojen taivaltamisen ilman väsymisen tunnetta. Arjessamme ei enää "hiihdetä kouluun kesät talvet", jolloin peruskestävyystaso on monella hyvin alhainen. Tällöin liikunta, jonka pitäisi olla kevyttä, onkin hyvin raskasta. Osalla jo kauppareissut ovat urheilusuorituksia, kun peruskestävyys taso on niin huono. Kannattaakin ottaa hyödyt irti mahdollisuudesta kävellä pidempiä matkoja, eikä alkaa pitämään kiirettä huohottaen ja hikoillen.


Kävelyn terveyshyödyt kuuluvat kaikille


Kävelyn terveyshyödyt ovat kiistattomat, ja lisäksi kävely on helppo ja ilmainen tapa liikkua paikasta toiseen. Kävely harvemmin aiheuttaa suurempia loukkaantumisia, ainakin jos verrataan sitä juoksuun. Kuitenkin mikäli kävelymäärien lisääminen askarruttaa kannattaa ottaa yhteyttä jalkaterapeuttiin, joka voi laatia ohjelman ja seurannan kävelymäärien lisäämiseen.


Tsemppiä kävelylenkille!

-Sami


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page