top of page
Writer's pictureSami Pesto

Oikea koko ja kasvuvara? Näin valitset sopivan kokoisen lapsen kengän!

Oikea koko takaa lapsen kenkään riittävästi käynti- ja kasvuvaraa!


On aikuisen vastuulla valita lapsen kengän oikea koko ja, että lapsen kengissä on riittävästi tilaa. Lapsen jalka kehittyy hiljalleen, eikä lapsi pysty välttämättä tunnistamaan hyvää kenkää huonosta, puhumattakaan, että koko olisi oikea. Lapsen jalka on hyvin joustava ja pienet varpaat painuvat kasaan väärän mallisessa kengässä. Pienellä lapsella, joka vasta on siirtymässä jalkojensa päälle seisomaan ja kävelemään, ei jalkaterä ole täysin vielä kehittynyt. Pikku lapsen jalat koostuvat lähinnä rustosta, joka on erittäin altis virheasennoille ja kasvuhäiriöille, jos ne ovat puristuksissa ahtaissa kengissä.


Jalkaterän luiden luutuminen on valmista vasta teini-iässä, joskus kehitystä tapahtuu vielä parikymppisenäkin. Eli oikea koko on tärkeää isommillekin lapsille ja oikean koon valinta jää tällöinkin aikuisen vastuulle, sillä teini-ikäisellä ei välttämättä ole ymmärrystä hyvän kengän ominaisuuksista, vaan kenkä valitaan lähinnä muodin tai ulkonäön mukaan. Aikuisella on oltava parempi tieto ja kyky valita lapselleen oikean kokoinen kenkä.



Sopivan ja oikean kokoiset kengät lapsella
Sopivan kokoiset kengät tukevat lapsen jalkojen kehitystä.


Mikä on käyntivara ja miksi lapsen kengässä pitää olla käyntivaraa?


Lapsen kengän oikea koko voi olla hankala määrittää, jos ei tiedä mikä on käyntivara. Käyntivara varmistaa, että lapsen jalka mahtuu kenkään myös liikkumisen aikana. Kävelyssä jalkaterä pitenee ja levenee iskunvaimennuksen aikana, ja taas supistuu ponnistuksessa. Tämä on siis normaalia toimintaa jalalta ja on tärkeää, että jalan luonnollista liikettä estetä liian pienellä tai kapealla kengällä. Päkiä leviää jopa muutaman sentin, jolloin kärkikapea kenkä jää nopeasti ahtaaksi askeltaessa ja voi aiheuttaa varpaiden puutumista.


Sukka vie myös tilaa kengästä ja jos käytössä on pohjallisia, vievät nekin tilaa lapsen kengästä. Yleensä lapsen hyvän kengän sopiva mitta on jalkaterän pituus + 12 mm käyntivara. Tämä ei sisällä kasvuvaraa, josta puhutaan myöhemmin.


Paljonko kasvuvaraa tarvitaan lapsen kenkään?


Lapsen jalkaterä kasvaa vauhdikkaasti ja usein vanhempien päänvaivaksi yllättävänkin nopeasti. Keskimäärin lapsen jalka kasvaa noin 2-3 kokonumeroa vuodessa. Kasvupyrähdysten aikana, lapsi voi tarvita jopa 4–5 paria kenkiä vuodessa. Ajatus, että lapsi tarvitsee uusia vaatteita kasvaessaan, tarvitsee lapsi samaan tahtiin myös kenkiä.


Käyntivaran lisäksi on hyvä varata lapsen kenkään kasvuvaraa 3-5 mm. Tämä on myös taloudellista, sillä kenkä pysyy käytössä pidemmän aikaa, kun kasvu otetaan huomioon jo kenkää valitessa.


Eli kun käynti- ja kasvuvara lasketaan yhteen tarvitsee lapsen kenkään noin 15-17 mm lisätilaa.


Lapsen kengän oikea koko:

Lapsen jalkaterän mitta + käyntivara 12mm + kasvuvara 3-5mm =

jalkaterän mitta + 15-17mm


Huomioi lapsen kengän käyttötarkoitus ja valitse oikea koko käytön mukaan


Talvikenkään riittävästi tilaa villasukalle ja lämpöpohjalliselle

Lapsen kenkää valitessa on otettava huomioon myös käyttötarkoitus, sillä se voi vaikuttaa käyntivaraa. Esimerkiksi talvikenkään käyntivaraa voi tarvita enemmän, jotta villasukka mahtuu jalkaan, mutta kasvuvaraa ei välttämättä tarvitse jättää yhtä paljon, sillä kengät ovat vain muutaman kuukauden käytössä. Villasukkaa varten on hyvä ottaa lisääkäyntivaraa noin 5 mm. Talvikengässä lämpöpohjallinen vie tilaa erityisesti korkeussuunnassa jolloin jalalla tulee olla tilaa myös ylöspäin


Lasten pienet urheilukengät vaihtoon heti
lapset pelaamassa jalkapalloa oikean kokoisilla kengillä
Urheilukengät on hyvä vaihtaa riittävän usein

Urheilujalkineet ovat käytössä yleensä vain vähän aikaa kerrallaan, mutta käyttö on suhteellisen rajua. Lapsien urheilukengät eivät välttämättä täytä kaikkia hyvän kengän kriteerejä, mutta oikeasta koosta on turha tinkiä. Jalkapallokengät ovat kapeita ja hiihtomonot jäykkiä, mutta liian pieniä kenkiä on turha valita tai pitää kaudesta toiseen pilaamassa lapsen jalkoja. Urheilukenkiä tuleekin vaihtaa kasvun mukaan, kuten muitakin kenkiä, vaikka usein yhden kauden jälkeen nappisten vaihtaminen tuntuukin työläältä.


Teemu Selänteelle "one more year" -ajattelu sopi hyvin, mutta lasten urheilukengille sitä ei kannata soveltaa.

Kesäkengät ja sandaalit - tilaa hengittää

Myös sandaalit ja kesäkengät on oltava oikean kokoisia lapsella. Kevyemmissä jalkineissa pintamateriaalit antavat paremmin periksi ja aiheuttavat vähemmän haittaa vaikka olisivatkin hieman napakoita. Liian napakka tai ahdas kenkä yleensä hiertää ja hiostaa, jolloin lomareissut jäävät tekemättä kun lapsi valittaa huonoja kenkiä. Jotkin kesäkengät tai sandaalit saattavat olla vain hyvin pienen hetken käytössä, ja se on vain hyväksyttävä.


Paljasjalkakengät lapsille, automaattisesti riittävästi tilaa

Paljasjalkakenkien hyvät ominaisuudet ovat erityisesti jalan mallin mukainen lesti ja näin ollen automaattisesti riittävä tila pienelle ja kasvavalle jalalle. Paljasjalkakenkiä on nykyään myös lapsille moneen käyttötarkoitukseen, kuten talvi-, kävely- ja ensiaskelkengiksi.


Mittaa lapsen jalat ja vaihda kenkiä säännöllisesti


Lapsen jalkaa ei voi mitata liian usein. Lapsen jalat kasvavat nopeasti ja usein sysäyksinä, jolloin jalat kannattaa mitata joka toinen kuukausi kasvupyrähdysten aikana. Varsinkin pienellä lapsella, joka nousee ensi kertaa seisomaan jalat leviävät huomattavasti. Näin varmistetaan, ettei kengät ole jääneet pieneksi. Molemmat jalat kannattaa mitata erikseen, sillä yleensä jaloissa on pientä eroavaisuutta koossa. Kun kasvu on rauhallisempaa, mittaamisväliä voi harventaa, mutta silti on suositeltavaa mitata lapsen jalka useita kertoja vuodessa.


Miten usein lapsen jalka pitää mitata?

1-3 vuotiaan jalka kannattaa mitata joka 3. kk (6 kertaa vuodessa)

3-6 vuotiaan jalka kannattaa mitata joka 4. kk (4 kertaa vuodessa)

6-10 vuotiaan jalka kannattaa mitata joka 5. kk, (2–3 kertaa vuodessa)

10+ vuotiaan jalka kannattaa mitata joka 6. kk (1-2 kertaa vuodessa)


Vinkit - löydä lapsen kengän oikea koko:

Lapsen kengän oikea koko ja lapsen jalan mittaaminen
Lapsen jalasta voi piirtää mallikuvan paperille

1. Piirrä malli paperille

Lapsen jalat saa mitattua helpoiten, kunhan saa lapsen seisomaan hetken paperin päällä johon piirtää lapsen jalan mallin. Jos ei ehdi piirtämään lapsen koko jalan mallia (meillä lapsi juoksee usein karkuun nauraa räkättäen), niin kantapään, varpaiden kärjen ja päkiöiden ulkosivuille vedetyt viivat helpottavat jo huomattavasti oikean koon arviointia.


Jalan koon voi sitten mitata rauhassa mittanauhalla suoraan paperista. Vaihtoehtoisesti jalan mallin tai jalkapohjan muotin voi leikata irti ja sovittaa sitä kenkäkaupassa kengän sisään. Jos malliin tulee isoja ryppyjä kärkeen tai sivuille on kenkä lapselle liian pieni tai kapea.

Mittaväline lapsen jalan mittaamiseen.
Yleensä kaupasta löytyy mittaväline lapsen jalan mittaamiseen.

2. Oikea koko mittaamalla kaupassa mittalaitteella

Jos kotona mittaus unohtui, usein kaupoista löytyy mittalaitteita lapsen jalan pituuden selvittämiseen. Näissä valmiissa mittareissa kannattaa kuitenkin luottaa oikeaan pituuteen eli senttimäärään (cm), sillä kokotaulukko ei välttämättä ole sama kaikissa kengissä.


Mittalaitteella saat suht helposti jalan oikean mitan ja joissain tapaukissa myös leveyden mitattua. Muista kuitenkin lisätä mittatulokseen käynti- ja kasvuvara, mikäli mittalaite ei suoraan ole lisännyt niitä jo. Näiden avulla lapsen kengän valinta on helpompaa.



3. Vertaa sisäpohjallista jalan mittaan

Oikea lapsen kengän koko mittaamalla
Lapsen jalan mittaaminen ja käyntivaran lisääminen onnistuu paperilla.

Yleensä lasten kengistä on mahdollista irrottaa sisäpohjallinen. Sisäpohjallisen voi asettaa lattialle ja lapsi astua sen päälle. Tästä näkee yleensä nopeasti, onko sisämitta riittävä ja kengän malli oikea.


Pelkkään kokotaulukkoon ei siis voi luottaa, mutta jos kengässä on ilmoitettu sisämitta (cm), on tämä yleensä lähellä oikeaa. Joskin kengän lesti ja malli saattavat vaikuttaa myös sisämitan ilmoittamiseen.


4. Kokeile painamalla missä varpaan ovat kengän sisällä

Perinteinen kengän läpi painaminen ja varpaan tunnustelu toimii jos lapsi seisoo eikä kipristele varpaita. Paksujen kenkien kanssa lapsen varpaiden sijainnin tunnustelu painamalla on hieman haastavampaa. Pelkkää painamista ei voi pitää kovin suositeltavana tapana yksistään. Näin myös leveyssuunnassa oikean koon arviointi on haastavampaa.

Lapsen kengissä on eroja. Sisäpohja kannattaa aina mitata, jotta löytää oikean koon.
Lapsen kenkien lestien erot vaikuttavat kengän kokoon.

5. Seuraa liikkumista ja kysy lapselta miltä tuntuu


Lapselta voi toki kysyä miltä kenkä tuntuu jalassa, mutta varsinkin pieni lapsi ei tunne onko kenkä liian pieni vai ei. Varsinkaan jos kengillä ei edes ole liikuttu mihinkään. Lapsen liikkumisen seuraaminen tosin saattaa antaa viitteitä sopivasta koosta, sillä jos lapsi ontuu tai liikkuu kengät jalassa varovasti tai irvistellen, on kenkä todennäköiesti liian pieni. Juokseminen ja hyppiminen, kun menee luonnostaan nii ollaan jo aika lähellä.


Tsemppiä kaikille vanhemmille lasten kenkien valintaan!

-Sami


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page