google-site-verification=b698mXkt6uDKKSiFS4alW1dbb719GKu3OWvAEphfik8
top of page
  • Writer's pictureSami Pesto

Auttaako kantakalvon venytys plantaarifaskiitti kipuun?

Päivitetty: 26. kesäk.

Plantaarifaskiitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kipua kantapäässä ja jalkapohjassa. Yleisesti plantaarifaskiitti kipu on kovin heti aamulla tai pitkään paikallaan olon jälkeen, jolloin jalkapohjan kudoksille kuten kantakalvolle ei ole kohdistunut venytystä pitkään aikaan. Kipu tuleekin usein kun jalkojen päälle noustessa ja kun jalkapohjan kudoksiin kohdistuu venytys ja paine. Venytykset ovatkin useissa plantaarifaskiitti tutkimuksissa ensimmäinen suositeltu plantaarifaskiitin hoitomuoto ja vaikuttaisi tehokkaalta lievittämään plantaarifaskiitin oireita.  


Plantaarifaskiitti on erityisen yleinen vaiva juoksijoilla ja urheilijoilla, mutta se voi kehittyä lähestulkoon kenelle tahansa. Plantaarifaskiitti oireita ilmaantuu lähes joka kymmenelle ihmiselle elämänsä aikana ja on erityisen yleinen vaiva ikääntyessä.


Miksi plantaarifaskiitin venytys toimii?


On tärkeää huomioida, että vaikka venytys auttaakin plantaarifaskiitti kipuun. Ei itse kantakalvo veny sitä venyttäessä. Kantakalvo on voimakasta ja lähes joustamatonta sidekudosrakennetta jonka kuuluukin olla "kireä". Kireyden ja arkuuden tuntemus kantakalvossa tulee kudosten herkistymisprosessissa.


Plantaarifaskiitin oireiden ilmaantuessa kantakalvon kudoksiin on kohdistunut ylikuormitus ja ne ovat herkistyneet periaatteessa aivan normaaleille asioille, kuten venytys tai kompressio (jossain tapauksissa molemmat). Kantakalvon venytys tavallaan totuttaa kudoksia venytyksen tuomaan tunteeseen ja saa näin herkitysmisprosessia lievitettyä.


Pelkkä venyttely ei kuitenkaan tule riittämään plantaarifaskiitin kuntoutuksessa. Vaan tarvitaan systemaattisuutta aktiviteetteihin paluussa ja voimaharjoittelua sekä kuormituksen hallintaa. Eli plantaarifaskiitti ei kuntoudu vain lisäämällä venytyksiä omaan päivärutiiniin, mutta venytykset ovat hyvä alku, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisemman kuntoutuksen.Haluatko kuntouttaa plantaarifaskiittisi itse ja päästä eroon piinaavasta kantapääkivusta?Miten tehdä venytys oikein jos on plantaarifaskiitti?


Venytys voi siis olla tehokas tapa helpottaa plantaarifaskiitin oireita, mutta miten sitä kannattaisi venytellä?


Venytys kannattaa kohdistaa kantakalvoon ja pohkeeseen. Venytys kohdistuu kantakalvoon tehokkaammin kun venytys tehdään varpaat koukistettuna. Myös pohkeen venytyksestä on huomattu olevan hyötyä plantaarifaskiitin kipujen lievittämiseen. Venyttely on tärkeää tehdä säännöllisesti, jotta se olisi tehokasta. Älä kuitenkaan tee venytystä liian kovaa ettei plantaarifaskiitti ärsyynny lisää.


Tässä on venytysliikkeitä plantaarifaskiitin venyttelyyn:


Plantaarifaskiitti venytys varpaat nostaen
Varpaiden taivutus venyttää kantakalvoa

  • Varpaiden taivutus: Istu tuolilla ja pidä venytettävän jalan varpaista kiinni. Taivuta varpaita ylöspäin kohti säärtäsi, kunnes tunnet venytyksen jalkapohjassa. Pidä venytys 10 sekuntia ja toista 10 kertaa.Plantaarifaskiitti venytys tuolia vasten
Varpaiden ja jalkapohjan venytys tuolia vasten

  • Varpaat tuolia vasten: Aseta varpaat tai vain isovarvas tuolia tai oven karmia vasten niin että ne ovat mahdollisimman koukistuneet. Vältä kuitenkin kivun tunnetta jalkapohjassa. Työnnä polvea eteenpäin kunnes tunnet venytyksen jalkapohjassa ja pohkeessa. Pidä venytys 15 sekuntia ja toista 5 kertaa molemmilla jaloilla.

plantaarifaskiitti rullaus ja venytys
Jalkapohjan rullaus lievittää plantaarifasktiiti kipua

  • Pallon rullaaminen: Aseta tennispallo tai hierontapallo jalkapohjan alle. Rullaa jalkapohjaa rauhallisesti edestakaisin pallon päällä, keskittyen erityisesti kipeisiin kohtiin. Toista useita kertoja päivässä.


plantaarifaskiitti pohje venytys  jalka koukussa
Pohjevenytys polvi koukussa
plantaarifaskiitti pohje venytys suora jalka
Pohjevenytys suoralla jalalla

  • Pohje venytys seinää vasten: Aseta päkiä seinää vasten jotta varpaat koukistuvat. Pyri työntämään ensin lantiota kohti seinää polven ollessa suorana ja sitten anna polven koukistua, työnnä polvea kohti seinää.  Pidä venytys 15 sekuntia ja toista 5 kertaa molemmilla jaloilla.

plantaarifaskiitti venytys pyhkeellä
Venytys pyyhkeellä

  • Pyyhe venytys: Istu lattialla ja kierrä pyyhe jalkapohjan alle ja pidä toisesta päästä kiinni. Vedä pyyhettä itseäsi kohti, kunnes tunnet venytyksen jalkapohjassa. Pidä venytys 10 sekuntia ja toista 10 kertaa molemmilla jaloilla.

On tärkeää aloittaa venyttely hitaasti ja varovasti ja lisätä venytyksen intensiteettiä ja kestoa vähitellen. Jos tunnet kipua venytellessäsi, lopeta venyttely ja ota yhteyttä lääkäriin tai terveysalan ammattilaiseen.


Onko sinulla plantaarifaskiitti kipuja?


Tai jätä tästä maksuton konsultaatiopyyntö jalkaterapeutille!


Muista, että vain säännöllinen venyttely ja kuntoutus voivat auttaa lievittämään plantaarifaskiitin oireita ja parantamaan jalan toimintakykyä.1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


Guest
Jun 26

Mikä pallo tuo on mitä käytät?

Like
bottom of page